Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Měly by být prostitutky podnikatelkami?

Minimálně dvacet let se s určitou pravidelností vynořují z řad různých politických stran návrhy na takzvanou legalizaci prostituce. To by mělo být zajištěno zřejmě tím, že by si jednotlivé prostitutky požádaly o vydání živnostenského oprávnění pro živnost poskytování sexuálních služeb. V takovém případě by nejspíš měly zveřejnit ceník svých služeb, po uzavření ústní dohody o rozsahu poskytnutých služeb a po jejich skutečné realizaci by měly být schopny vydat zákazníkovy doklad o zaplacení smluvené ceny (daňový doklad) a tento pak vést ve vlastní daňové evidenci za účelem řádného odvodu daně z příjmu.

Zní to absurdně a nepředstavitelně. A proč by k tomu vlastně mělo dojít? Aby nedocházelo k daňovým únikům prostitutek? Tomu by asi nezabránilo ani jejich živnostenské oprávnění. Dovedu si představit dost zákazníků, kteří nebudou trvat na vydání daňového dokladu, takže evidence skutečných příjmů se tím bude komplikovat a prostitutky nejspíš využijí možnosti odvést tu nejnižší možnou daň. I tak to samozřejmě bude znamenat příjem do státní pokladny, ale současně vyvolá zvýšený výdaj na kontrolu této nově zavedené živnosti a daňových odvodů s ní spojených. A navíc je třeba se zamyslet nad tím, jestli si přejeme hospodařit s daněmi vybranými z takové činnosti, jako je prostituce, čímž vlastně říkáme, že prostituce je činnost společensky a mravně přijatelná. Pokud se s tímto přístupem ztotožníme, měli bychom pak uvažovat o zdanění příjmů z loupeží a krádeží nebo z výroby a prodeje drog.

Příznivci legalizace prostituce své návrhy zdůvodňují také tvrzením, že tímto krokem by se prostitutky vymanily z područí svých pasáků, kteří je vykořisťují a často používají i násilné metody k donucení prostitutek poskytovat sexuální služby. Toto zdůvodnění je však, podle mého názoru, zcela pochybné. Takzvaní pasáci by legalizací prostituce nijak nezmizeli, dále by vybírali podstatnou část skutečných příjmů prostitutek (a vlastně je tím i nutili k falšování daňových podkladů) a i nadále by někteří z nich nutili ženy k prostituci násilím. Jedinou možností by bylo vymezit místo poskytování sexuálních služeb do veřejných domů, což by ale znamenalo, že by v rámci boje s tzv. švarc systémem nebyly prostitutky živnostnicemi, ale zaměstnankyněmi nějaké bordelmamá, čímž by se ani tak nelegalizovala prostituce, spíš by se legalizovalo kuplířství, což by bylo skutečným průlomem právní i morální tradice v naší zemi.

Skutečným problémem prostituce není nezdanění jimi poskytovaných služeb, ale skutečnost, že tyto ženy jsou rizikem z hlediska zdravotního a z hlediska ohrožení mravní výchovy dětí a mládeže a současně také skutečnost, že prostitutky jsou častými oběťmi různých trestných činů, jako je kuplířství, znásilnění, omezování osobní svobody a podobně. Ve velkých městech je alespoň část těchto problémů řešena pomocí neziskových organizací, které poskytují prostitutkám poradenství a lékařskou a profylaktickou péči. Jinak je tomu ale v menších městech, kde jsou často prostitutky ponechány svému osudu, a to zvláště po zrušení poboček zdravotnických ústavů v okresních městech, které se dříve podobným aktivitám věnovaly. Policisté by měli prostitutky nejen kontrolovat a případně je v souladu s městskými vyhláškami vytlačovat z míst, kde je jejich výskyt nežádoucí (třeba v okolí škol), ale měli by jim i poskytovat poradenství a případně chránit ty z nich, které jsou k prostituci nuceny.

Možná se pletu, ale nemyslím si, že by se prostitutky měly stát živnostnicemi. Netoužím po kurtizánských zlaťácích ve státní kase. Chtěla bych, aby se ženy nemusely bát, že je někdo bude nutit k prostituci. Chtěla bych, aby prostitutky nenabízely své služby na místech, kde to může ovlivňovat děti a mladistvé. Chtěla bych, aby prostitutky neohrožovaly zdraví svých klientů a aby nebyly šiřitelkami pohlavně přenosných chorob. A vůbec si nejsem jistá, že by se toho dalo dosáhnout legalizací prostituce. 

Autor: Ivana Řápková | středa 20.3.2013 10:00 | karma článku: 15,10 | přečteno: 806x
  • Další články autora

Ivana Řápková

Soud rozhodl, že se mi má Daniel Hůle omluvit. Otázky ale zůstávají

V květnu roku 2011 pronesl Daniel Hůle ze společnosti Člověk v tísni ve vysílání ČT 24 na mou adresu nepravdivé tvrzení, že jsem coby primátorka Chomutova přivedla město cu grunt o osm milionů do dluhu, a to kvůli nezákonné exekuci.

27.7.2013 v 11:20 | Karma: 25,25 | Přečteno: 1065x | Diskuse| Ostatní

Ivana Řápková

Povede „více demokracie“ k lepšímu vládnutí?

Pokud se ve sněmovně najde alespoň sto dvacet poslanců nutných ke změně ústavy, mohl by již pro příští obecní volby v roce 2014 platit zákon, s jehož návrhem právě přichází strana TOP 09. V obcích do 1 500 obyvatel povinně a obcích mezi 1 500 a 10 000 obyvatel dobrovolně se bude volit starosta přímo. To znamená, že člověk, který získá ve volbách největší počet hlasů, se automaticky stává starostou. TOP 09 věří, že do budoucna by se takto mohli volit i starostové a primátoři větších měst a také hejtmani krajů.

23.5.2013 v 17:25 | Karma: 14,84 | Přečteno: 516x | Diskuse| Politika

Ivana Řápková

Oranžové feministky zešílely

Pokud ČSSD vyhraje příští rok ve volbách do poslanecké sněmovny, můžeme se mimo jiné těšit i na realizaci programových nápadů soudružek z tzv. Oranžového klubu. Ty třeba navrhují, aby byla uzákoněna povinnost dělení rodičovské dovolené mezi otce a matku.

14.5.2013 v 17:50 | Karma: 31,37 | Přečteno: 1394x | Diskuse| Politika

Ivana Řápková

Šokující zpráva: Půl miliardy zmizelo v hracích automatech

V pondělí uvedl Chomutovský deník informaci, že za minulý rok skončilo ve „výherních“ automatech chomutovských heren přes půl miliardy korun. Ve městě s padesáti tisíci obyvateli je to skoro neuvěřitelný výsledek. Jakoby každý z jeho obyvatel včetně malých dětí naházel do automatů deset tisíc za rok!

17.4.2013 v 16:12 | Karma: 32,11 | Přečteno: 1995x | Diskuse| Politika

Ivana Řápková

Margaret Thatcher - Skončila jedna epocha

Zemřela Margaret Thatcherová. Žena, která se dokázala v konzervativní Velké Británii stát předsedkyní vlády, která ukázala mnohým politikům svého světa i současnosti, že být politikem nemusí znamenat přijímat za každou cenu kompromisy, která dokázala svou tvrdohlavostí a neústupností porazit většinu svých nepřátel.

9.4.2013 v 10:00 | Karma: 14,61 | Přečteno: 382x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Omezí dávky i povolení. Litva a Polsko pomohou Kyjevu s vracením branců

25. dubna 2024  18:12

Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s navracením ukrajinských mužů v branném věku. Ve čtvrtek to...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  18:09

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 19
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1213x
Poslankyně Parlamentu České republiky

Seznam rubrik